Keväinen räntäsade ei meitä pelottanut, kun kokoonnuimme runsaalla joukolla Turussa Aurajoen rannalla Café Artissa 9.3.2017. Paikalla olivat Helena ja Tapani Santala, Leena Leinonen, Helena Varjus-Järvinen, Marjatta Siitonen, Mirja Salmi, Pirjo Terho, Kauko Mäntylä ja Marita Holkeri.
Helena S. kertoi Köyliö-seuran tuoreimmat kuulumiset ja kannusti meitä osallistumaan tuleviin tapahtumiin, joista on tietoa Köyliö-seuran kotisivuilla www.koylio-seura.fi. .
Olimme lukeneet Unto Seppäsen tuotannosta novellikokoelman Taakankantajat 1920-luvulta ja romaanin Evakko vuodelta 1954. Leena Leinonen kertoi laajasti kirjailijasta ja alusti vilkkaan keskustelun mainituista teoksista. Lämpimät kiitokset Leenalle!
Unto Seppäsen runollisen kuvaileva kieli herätti ihastusta. Keskustelua siivittivät meidän omat kokemuksemme ja kuullut tiedot ajasta, jolloin karjalaiset tulivat siirtolaisina Köyliöön. Totesimme, että Unto Seppäsen suurromaani Evakko on koskettava kuvaus meille jälkipolville tiedoksi siitä kohtalontiestä, joka sodan tullen erotti karjalaiset syntymäsijoiltaan ja kotiseuduiltaan.

Seuraava lukupiiri on torstaina 11.5.2017 klo 17 Café Artissa.
Valitsimme seuraavaksi luettavaksi Toivo Pekkasen vuonna 1932 kirjoittaman romaanin Tehtaan varjossa. Helena S. kertoo kirjailijasta ja alustaa keskustelun lukukokemuksesta.
Kirjojen Suomi, 101 kirjaa, toteaa seuraavaa:
Toivo Pekkasen läpimurtoteos Tehtaan varjossa vaikutti myyntimenestyksensä myötä 1930-luvun suomalaisten asenteisiin. Köyhän ja raskaan lapsuuden ja nuoruuden elänyt Toivo Pekkanen eritteli omaelämänkerrallisessa teoksessaan työläismiehen tuntoja rehellisesti ja tarkasti. Kirjan päähenkilö Samuel Oino aloittaa isänsä kuoleman jälkeen työn tehtaassa, joka on kuin yhteiskunta pienoiskoossa.Tehtaan varjossa on yksi Suomen kaikkien aikojen tunnetuimpia työläisromaaneja. Kirja on paitsi ulkopuolisen yksilön kehitystarina myös sisällissodan jälkeisen Suomen nousukauden kuvaus.
Tervetuloa mukaan!
T. Helena ja Marita