Koleana toukokuun torstaina 11.5.2017 kokoonnuimme Turussa Café Artissa. Meitä oli koolla kahdeksan: Helena ja Tapani Santala, Helena Varjus-Järvinen, Ensio Järvinen, Mirja ja Kalevi Salmi, Kauko Mäntylä ja Marita Holkeri.

Lämminhenkisessä lukupiirissämme saimme ensin kuulla Helenan terveiset Köyliö-seuralta ja tietoja kesän tapahtumista - mm. Köyliö-päivistä 8.-9.7.17

Olimme lukeneet Toivo Pekkasen Tehtaan varjossa. Helena kertoi kirjailijasta ja alusti keskustelun luetusta. Vaikka kirja oli sävyltään melankolinen, Helenan alustus kirvoitti iloisen ja vilkkaan keskustelun ihmiselämän peruskysymyksistä, työstä ja toimeentulosta. Pekkasen kuvaus 1930-luvun kaupungistumisesta ja työläisperheen niukasta elämästä tehtaan varjossa viritti keskusteluun monia näkökulmia. Myös itse kirjailija, hänen elämänsä ja tuotantonsa nousivat erityisesti esille keskustelussamme.

Seuraavaksi kokoonnumme Köyliön Kepolassa, Villa Linturissa torstaina 6.7. klo 15. Kirjaksi valitsimme 1940-luvun kirjallisuutta edustavan Helvi Hämäläisen (1907-1998) Säädyllinen murhenäytelmä. Marita esittelee kirjailijan ja alustaa keskustelun.
Hämäläisen menestynyt romaani Säädyllinen murhenäytelmä (1941)kertoo kahden helsinkiläisen intellektuelliperheen elämästä ja kulissien pystyssäpitämisen vaikeasta taidosta. Kirjan päähenkilöinä ovat arkeologian tohtori Tauno Saarinen ja hänen vaimonsa Elisabet. Rinnalla kulkee tohtorin sisaren, kulttuurikriitikkona työskentelevän Naimin, tarina raastavine rakkaussuhteineen.Tohtorisperheen salaisuus piilotetaan säädyllisyyden sumuverhon taakse. Henkilöt kuvataan aikansa ihmistyyppien edustajiksi. Kirja herätti ilmestyessään runsaasti huomiota osittain siitä syystä, että sen keskeisten henkilöiden esikuviksi tunnistettiin Oiva ja Tyyni Tuulio, A.M. Tallgren ja Olavi Paavolainen.

Tapaamisiin kesäisessä Köyliössä.
Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi!
Helena ja Marita