Turun lukupiiri

Hyvät lukupiiriläiset,

Tervetuloa lukupiiriin torstaina 18.11.2021 klo 17 Turun kristilliseen opistoon. 

Salmin Kalevi ehdotti luettavaksi kirjailija Reijo Mäen romaanin Tolvana. Se on vuonna 2019 ilmestynyt kolmaskymmenes Vares-dekkari. Matti Komulainen Suomen Kuvalehdessä 25/2019 toteaa: - Yksityisetsivä Jussi Vares seikkailee vaarallisilla vesillä. Turussa ja sen ympäristössä touhuaa omiaan Venäjä, jonka intressit sanelee häikäilemätön valtapolitiikka.
Seppo Holkeri esittelee kirjailijan ja kirjan ja avaa keskustelun.

Lukupiirimme kokoontui tiistaina 21.9.2021 Turun kristillisessä opistossa. Kahvitarjoilun ohessa meillä oli mainio tilaisuus vaihtaa kuulumisia. Oli iso ilo tavata taas pitkän tauon jälkeen.

Salmin Mirja kertoi kirjailija Eeva Joenpellon elämästä ja urasta kirjailijana. Saimme vinkkejä lukea Joenpellosta kirjoitettuja kirjoja. Uusin elämänkerta on Helena Ruuskan (2015) kirjoittama Eevaa Joenpelto. Elämän kirjailija.

Salmin Kalevi esitteli Eeva Joenpellon romaanin Vetää kaikista ovista. Kalevi luki aluksi  runon Köyliist 10-kirjasta Länteen, siirtolaisuus Köyliöstä Amerikkaan ja Karjalasta Köyliöön. Runo on kirjan sivuilla 215-2016. Se on toveri K. Kiikan lausuma runo viimeisenä hyvästijättönä Edward Beckin haudalla elokuun 23. päivä vuonna 1916 Duluthissa. Runo on poliittisesti värittynyt ja kuvaa työläisten huonoa kohtelua Amerikassa. Joenpellon kirjassa kerrotaan vastaavasti aikakauteen liittyvänä hautajaisseremoniasta, mikä tuntuu erikoiselta nykykäytäntöihin verrattuna.

Runo olikin varsin osuva keskustelun avaus. Kansalaissodan jälkeinen aika kotipitäjässämme Köyliössä vertautui Joenpellon kirjassaan kuvaamaan elämään. Keskustelu lukukokemuksesta, kirjan kertomasta ajankuvasta, yhteiskunnallisesta tilanteesta ja henkilöiden kautta kuvatusta maalaiskylän elämänmenosta oli vilkasta ja antoisaa.

Lämpimät kiitokset Mirjalle ja Kaleville ja kaikille lukupiiriläisille!

Lukupiirin lopuksi Santalan Helena toi terveiset Köyliö-seuralta. Paljon on tapahtumassa, seura toimii vireästi. Nyt odotamme Köyliist 17-kirjaa ilmestyväksi marraskuussa.

Hyvää syksyn jatkoa kaikille!

T. Marita